Prof. Dr. Yankı Yazgan
Psikiyatr, Prof. Dr.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Profesör, Yale Child Study Center’da öğretim görevlisi olarak akademik çalısmalarını sürdürüyor,çocuk/genç ve erişkin psikiyatrisi alanında serbest uzman hekim olarak çalışıyor.
Eğitim. İzmirde büyüyüp, Bornova Maarif Koleji ve Ankara Fen Lisesi’nde (1977) temel eğitimini bitirdi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra (1983), Oğuzeli (Gaziantep), Kuzey Kıbrıs ve Biga (Çanakkale) ilçelerinde hükümet tabibi/sağlık ocağı doktor/anne-çocuk sağlıgı doktoru olarak mecburi hizmet ve askerlik görevlerini yerine getirdi (1983-6). Genel psikiyatri uzmanlık eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (1986-91) yaptıktan sonra Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çocuk ve ergen psikiyatrisi alanında uzmanlaştı.( 1992-5). Yale Üniversitesindeki ileri klinik araştırmacılık eğitimini de aynı dönemde tamamlamış olan Yazgan’ın tıp. nörobiyoloji ve psikiyatri alanında çok sayıda uluslararası bilimsel makalesinin yanı sıra ödül ve proje desteği bulunuyor. Ülkemizdeki ve ABD/Avrupa’daki tıp ve psikiyatri meslek örgütlerinin bilim ve eğitim kurullarında yer alıyor.
Topluma dönük yazılar ve konusmalar. 1979’da Demokrat İzmir gazetesi ile başlayarak Demokrat, Cumhuriyet, Cumhuriyet Bilim Teknik, Yeni Binyıl, Yeni Gündem, BirGün ve Akşam’ın aralarında olduğu çok sayıda gazete ve dergide, ekonomik hayata psikoloji ve beyin bilimleri açısından bakış, gündelik ilişkilerdeki davranışlarımızın farketmedigimiz doğal kuralları ve beynimizin işleyişi temalarıyla yazmış ve çizmiştir. Kalp Çarpar Beyin Böler, Kalbinle Düşün Akiunla Hisset ve Akil Çizgilen bu alandaki en son kitaplarıdır. Anne-babalara dönük bilgi ve deneyimlerini ise Çocuğunuz Sizden Ne Bekliyor?, Düşe Kalka Büyümek, Bebeklikten Çocukluğa, ve Ergenlikten Gençliğe kitaplarında derlemiştir.
Topluma dönük konferans ve seminerler. İş ve toplum/aile hayatına dönük olarak ülkemizin dört bir yanında verdiği seminerlerinde, kurumlarda karar mekanizmalarının anlaşılmasını (“beyindeki CEO: belirsizlik durumlarında karar vermek” ya da“stratejik düşünme: neandertal olmamak için”), iş hayatında şirket ve aile dinamiklerinin uyumlu yönetimini (şirket olmak aile kalmak”), duygular, alışkanlıklar ve sezgilerin yönetime etkisini (“4 Z”) ve anne-babaların gönüllerince annelik babalık yapmaları için gereken asgari bilgileri (“çocuklu hayat”) ele almıştır.
Çocukluğu masallarıdaki cadıları düşünmek, ansiklopedilerde insan öncesi yaratıkların Latince isimlerini öğrenmekle geçti. 2000’de bankacılığı bıraktı, yeniden doğdu, astrolog olmayı seçti. Önceki hayatında, İTÜ de İşletme Mühendisligini, Boğaziçi Üniversitesinde Ekonomi yüksek lisansını bitirmişti. KinkoIu görüşmelerinde insanların kendi hayatlarına kuşbakışı bakabilmesine yardımcı oluyor. Astroloji Zamanları, Göklerin Bilgeligi ve Ruhun Yolculugu adlı yayınIanmış üç kitabı var. 1999’dan bu yana uluslararası konferanslarda konuşmuş, koordinatörlük yapmış ve bu arada Göklerin BiIgeliği Astroloji okulunu kurmuştur. Yazgı çözücü,yazar ve eğitmendir.